Trästegar

Trästegar

En stege i trä är den mest klassiska stegen och även om det finns stegar i en hel del andra material såsom aluminium, rostfritt stål och glasfiber, så finns det ett antal fördelar som trästegar har som du inte kan hitta hos några andra stegar på marknaden. Normalt sett kommer trästegar i enkla modeller, och är perfekta att ha när du behöver fixa något på huset eller kanske måla om hemma. Denna typ av stege är vanligast i privata hem och passar dig som behöver en trästege som gör sitt jobb utan att vara allt för avancerad eller dyr.

Laddar ...

10 Varor

Fallande ordning
Per sida

Relaterade kategorier

Så väljer du rätt trästege

Oftast är stegar i trä så kallade enkelstegar, som är den klassiska typen av stege vi är vana att se. Men det finns också andra varianter av stegar i trä som till exempel en ”A”-formad trappstege med en platta upptill där man kan stå stadigare än på en enkelstege. Denna typ av stege är användbar för dig som behöver stå länge på stegen vid till exempel målning eller tapetsering, eller när du ska skruva i en lampa eftersom stabiliteten gör så att du inte behöver oroa dig för att tappa balansen. En enkelstege är den typ av stege som tar minst plats, så detta är ett bra val för dig som har ett litet förråd, medan andra stegtyper kan behöva mer utrymme för att förvaras på ett bra sätt.

Säkerhet

Det är mycket viktigt att tänka på säkerheten, både innan man köper en stege och när man använder den. För det första måste en stege som ska användas för privat bruk vara godkänd enligt produktsäkerhetslagen SFS 2004:451. Stegar för yrkesmässigt bruk ska däremot vara godkända enligt Arbetsmiljöverkets Författningssamling AFS 2004:3 och även vara kontrollerade av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Se till att endast använda stegar som är godkända, eftersom det aldrig är värt att kompromissa med säkerheten när man befinner sig på hög höjd. Det är lätt att slå sig illa i ett fall från en stege och därför bör du försäkra dig om att stegen du köper är stabil och rätt konstruerad.

Nackdelar med trästegar

Innan du köper en stege är det bra att först överväga fördelarna och nackdelarna med både den modell och det material du har tänkt dig. Trä är ett naturmaterial som har vissa egenskaper som kan klassas som både negativa och positiva, medan stegar i aluminium eller glasfiber är utformade för att uppfylla särskilda behov som främst uppkommer vid yrkesmässigt bruk.

En nackdel med stegar i trä är att de är känsliga för väta, och träet kan förlora bärkraften och i värsta fall ruttna om stegen står ute i regn och rusk för länge. Trä är ett klart känsligare material än stål och därför är det viktigt att tänka på hur du förvarar din trästege så att den håller så länge som möjligt. Det finns dock trästegar som är tillverkade med tryckimpregnerat virke som tål väta bättre än klassiska trästegar. Om en trästege blir våt kan den också leda ström, vilket är farligt om du tänkt arbeta med elektriska apparater samtidigt som du står på stegen. Eftersom trä är ett naturmaterial så kan också trästegar skilja sig lite åt när det gäller kvaliteten, både från stege till stege, men också olika delar av en och samma trästege kan variera.

Fördelar med trästegar

Det finns också en hel del fördelar med att välja en trästege istället för en stege i något annat material. En trästege är förhållandevis billig och därmed har även de flesta privatpersoner råd att investera i en sådan typ av stege till hemmet. Så länge du ser till att stegen inte blir våt så leder den inte heller ström, vilket innebär att den är säker att stå på när du arbetar med elektriska apparater. Om du föredrar naturmaterial på grund av miljöskäl bör du också välja en trästege, eftersom den kan brytas ned i naturen när den blivit utsliten och du inte längre kan använda den. Välj en trästege eftersom de:

  • Är prisvärda
  • Inte leder ström så länge de är torra
  • Är naturliga och miljövänliga