Bryggstegar

Bryggstegar

Att ta sig ner i vattnet från en brygga är ju som bekant inte förknippat med några större svårigheter. Men sedan ska man helst kunna ta sig upp igen utan att det medför alltför stora ansträngningar. Att häva sig upp med hjälp av råstyrkan i armarna är ett privilegium som är ganska få förunnat. Det är inte alla som har sällskap med sig som kan hjälpa till att dra upp en ur vattnet. Men nu finns det ju, som tur är, andra sätt att lösa problemet. Montera dit en bryggstege. Då slipper du alla framtida besvär med att komma upp ur vattnet samtidigt som din brygga får ett uppfräschande ansiktslyft.

Laddar ...

16 Varor

Fallande ordning
Per sida

Relaterade kategorier

Bryggstegar uppfyller många olika behov

En bryggstege/badstege uppfyller många olika behov. Du kanske har varit i vattnet länge och simmat runt eller lekt och är helt enkelt trött i armar och ben. Eller du kanske hör till den äldre generationen och har inte längre samma styrka i kroppen. Bryggan kanske också helt enkelt är alldeles för hög för att man ska orka häva sig upp på den.

Man kan väl i och för sig sammanfatta en bryggsteges användningsområden genom att säga att den ska hjälpa dig att ta dig ur vattnet. Men förutom detta, finns det ett par andra saker du kan använda den till. Du kan till exempel förtöja båten vid bryggstegen på din privata brygga eller kan använda fotstegen att hålla i när du tränar på bentag. Du kommer säkert också på egna alternativa sätt att utnyttja den.

Att komplettera sin brygga med en stege kräver inte någon större ansträngning. Det är tämligen enkelt och det enda du egentligen behöver göra är att skruva ihop själva stegen och sedan dra fast bryggstegens beslag i bryggan. Du njuta av din nya stege i åratal.

Några saker att tänka på när du köper en bryggstege

Det finns några grundläggande krav en bryggstege måste kunna uppfylla. Det ena är väl kanske så självklart att det inte ens behöver nämnas. Materialet måste kunna tåla att vara i vatten under långa perioder - det är ju faktiskt det den är till för, eller hur? Handtag och infästningar får inte börja rosta och om du har fotsteg av trä så är det inte särskilt trevligt om de börjar gråna och murkna redan efter nån sommar eller två. Träet får ju heller inte vara av den sorten som blir hal och slipprig efter en tid under ytan.

Så välj rejält tryckimpregnerat trä i fostegen, helst räfflat eller med någon annan åtgärd som motverkar halka. När det gäller metallen i rörkonstruktionen är det vanligaste att man varmförzinkar den för att uppnå lång livslängd på stegen. Förutom rena materialkrav, bör bryggstegen ha tillräckligt djupa och breda fotsteg, så att de inte blir obekväma eller till och med ostadiga att stå på.

Tillbehör som förenklar

Förlängningssats med 2 extra steg. Det är vanligast att en bryggstege har antingen 4 eller 6 steg, vilket innebär att du kommer ned ungefär 1 meter respektive 1,5 meter i vattnet, räknat från bryggkanten. Det är tillräckligt för de allra flesta situationer. Men om du känner att det inte riktigt räcker till för just dina behov, kan du montera dit en förlängningssats med ytterligare 2 steg. Då lägger du ytterligare en halv meter till stegens totala längd. Du kan alltså, om det skulle behövas, få en upp till 2 meter lång bryggstege.

Uppvikningsbeslag. Om du vill ha möjlighet att fälla upp bryggstegen, så går detta utmärkt, tack vare ett tillbehör som kallas uppvikningsbeslag. Det är helt enkelt en slags gångjärnslösning som monteras under stegens ordinarie beslag, och som tillåter att stegen fälls upp utan att du behöver lossa några bultar. En mycket användbar lösning, till exempel vid tidig vinter när isen börjar lägga sig. Det gör att du inte är tvungen att montera bort hela bryggstegen bara för att vattnet fryser till is.

Köpa bryggstege eller inte?

För dig som fortfarande funderar på om du verkligen behöver en stege till bryggan: Här är några av fördelarna med att skaffa en.

  • Enkel att montera
  • Underhållsfri
  • Förenklar uppstigandet ur vattnet
  • Uppfällbar
  • Kan förlängas

Förhoppningsvis har detta hjälpt dig få svar på dina frågor, men har du fler funderingar innan du beslutar dig är du alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning!