Utrymningsstegar

Utrymningsstegar

Utrymningsstege även kallad brandstege, räddar liv. Det är en smart investering om man bor i hus eller i en mindre villa. Det är alltid bra att ha en utrymningsstege hemma som står redo för att användas vid behov. Det är en billig livsförsäkring för hela familjen. En onödig risk försvinner om man skaffar en brandstege för hemmet. När man skall välja en utrymningsstege bör man först och främst tänka på var denna skall placeras samt hur hög stegen bör vara. Det finns olika typer och modeller av utrymningsstegar, det gäller att välja en som passar just ditt hem.

Laddar ...

3 Varor

Fallande ordning
Per sida

Relaterade kategorier

Utrymningsstegar räddar liv

Det kan vara svårt att veta vilken typ av utrymningsstege man bör köpa. Hos oss kan du få hjälp och råd. Vi kan till exempel erbjuda stegar från Skeppshultsstegen, MODUM och Wibe Ladders.

Det finns olika typer av räddningsstegar: Utrymningsstege som monteras direkt på fasaden och de man får plocka fram när olyckan är framme, repstegar.

Förloppet vid en brand är ofta snabbt och förödande. Flyktvägen kan plötsligt bli blockerad och ett fönster eller en balkong bli ända vägen ut.

Utfällbara utrymningsstegar

En utfällbar utrymningsstege är som en diskret list på väggen när den är i infällt läge. Stegpinnarna döljs inuti sidoprofilen. När sprinten dras så fälls stegen ut och stannar i utfälld position. Det går att skarva stegen om man behöver ha utrymning ifrån flera plan och behöver ha en möjlighet att rycka en sprint på fler än en våning för att möjliggöra snabb utrymning. Stegen är tillverkad i anodiserad aluminium vilket innebär att den inte svärtar av sig på händer eller kläder. Den är kraftig, stabil så att man känner sig säker vid en utrymning. Inbrotts och barnsäker, kan ej fällas ut ifrån marken.

Det finns distanser att komplettera stegen med om man behöver komma ut ifrån fasaden eller behöver komma förbi en utbyggnad på fasaden. Det finns även skarvsatser om man behöver ha en längre stege eller behöver göra det möjligt att utrymma ifrån flera olika våningar. Det medföljer ingen infästningsbult då det finns många olika typer utav fasader och väggkonstruktioner som varierar mellan olika hus (Endast till Modums fasadstegar medföljer infästningsbult och där behöver vi veta vilken fasad du har).

Var noga med att ta reda på ditt hus väggkonstruktion och ta sedan hjälp av en fackhandlare för att få rätt infästning för din stege. Det går sedan enkelt att måla listen utvändigt om man vill att den ska smälta in i fasaden ytterligare, men då den endast är 67mm så är den inte så väl synlig ändå. Stegen kan även godkänd att användas som en besiktningsstege. För säkrare utrymning finns ståplan, handtag och säkerhetssele som tillbehör.

Repstegar som utrymningsstege?

Utrymningsstege i repmodell är en optimal lösning om man behöver ha en stege som man snabbt kan ta fram vi en evakuering. Den är förpackad i en kartong och bör förvaras där man enklast kan nå den, tex i ett skåp eller under en säng.

Repstegen är en stark och stabil stege som är enkel att använda vid en utrymning, och förpackad så den ska fungera bäst. Den behöver därför inte fällas ut vi en brandövning.

Stegen är försedd med stålkrokar som du hänger runt fönsterkarmen, inga infästningsskruvar behövs. Krokarna är möjliga att justera för att kunna passa olika fönsterkarmar från 150-300mm. Stegen har halksäkra, räfflade aluminiumsteg och flamsäkra pp-band. Steget är utformat så att det alltid ligger 80mm ut ifrån fasaden vilket underlättar vid nedklättring. Frigörs med ett enkelt handgrepp. Max belastning på 150kg. Instruktioner för utrymning finns på stegen

Innan du köper en utrymningstege bör du tänka på

  • Vad är det för längd som stegen behöver vara?
  • Är det ett eller flera plan som behöver utrymmas?
  • Behöver stegen skarvas och på vilken höjd i så fall?
  • Stegen ska sluta 50-100 cm ifrån mark för att kunna lösas ut även vintertid
  • Hur öppnas fönsterna, inåt, utåt eller åt sidorna? För att veta om stegen ska sättas under eller vid sidan?
  • Max höjd för montering vid sidan av fönstret 70 cm upp ifrån fönsterblecket