Brandstegar

Brand- & utrymningsstegar

Om du söker en brandstege för hemmet eller företaget, har vi definitivt en lösning. Stegfabriken.se har levererat brand- og utrymningsstegar och -trappor till allt från äldreboenden och skolor till idrottshallar och företagsdomiciler - och gemensamt för alla lösningar är att kvalitet samt säkerhet, naturligtvis, är i topp. Välj en av produktkategorierna nedan - eller skicka oss dina kontaktuppgifter på info@stegfabriken.se - så ser vi till att du ringer upp av en stigespecialist inom 24 timmar.

Laddar ...

Populära kategorier

När olyckan är framme...

När olyckan är framme kan det handla om liv eller död, beroende på om det finns en brandstege eller annan flyktvägslösning installerad. Tillsammans med Nordens ledande tillverkare av brand- och räddningsutrustning erbjuder vi ett brett utbud av lösningar som kan få dig och dina närmaste i säkerhet när olyckan är framme. Är du osäker och behöver mera hjälp eller rådgivning? Kontakta vår kundtjänst för mer information om brand- och räddningsstegar.

Kontakta oss

Vanliga frågor om brand & utrymningsstegar

Vad är brand- och utrymningsstegar?

En brand- och/eller utrymningsstege är en brandfri utrymningsväg vid brand eller andra faror. Det finns flera olika smarta lösningar i denna kategori. Bland annat vikbara lösningar som kan monteras vertikalt på väggen. Dessa stegar är nästan osynliga när de inte används. Kontakta gärna vår kundtjänst om du behöver hjälp eller vägledning. Vi är redo att hjälpa dig antingen via chatt, e-post eller telefon.

Ökar en brandstege risken för inbrott?

Nej. En brandstege går inte att fälla ut underifrån så den ökar inte risken för inbrott eller ger obehöriga enkel tillgång till din bostad.En brandstege kommer däremot bara att öka säkerheten i ditt hem om det finns behov att evakuera.

Hur brandsäkrar jag mitt hem?

En användbar utrymningsväg ska vara både fri från lågor och rök. Därför kan trappor ofta inte användas som utrymningsväg. En brandtrappa är monterad på husväggen och fälls ut uppifrån. Stegen frigörs på några sekunder med hjälp av en avtryckare. Du kan också använda en räddningsstege som monteras i fönsterbrädan med hjälp av krokar.

Hur mycket plats tar en brandstege?

En hopfällbar brandtrappa tar inte upp mer än stupröret och kan levereras i alla RAL-färger för att matcha huset. Brandtrappan frigörs på några sekunder med hjälp av en avtryckare. En brandtrappa kan inte frigöras underifrån.

Vilka regler gäller för brand- och räddningsstegar?

Det finns inga egentliga krav på utrymningsvägar i ett småhus. Dörren eller dörrarna du använder i vardagen för att ta dig in och ut räcker för att du ska ta dig ut i händelse av brand. Det finns inga krav på bredd eller utformning i småhus. I flerbostadshus är kraven något hårdare. Det bör noteras att de krav som gäller idag inte nödvändigtvis var tillämpliga när radhuset byggdes. Därför kan du bo i flerbostadshus där gällande krav kanske inte är uppfyllda.

Brand- och utrymningsstegar: Hög kvalitet som håller i många år framöver

Det är aldrig värt att kompromissa med säkerheten, och därför rekommenderar vi att du som bor i ett hus med flera våningar investerar i en brandstege. Då kan du känna dig säker och trygg i ditt hem, och slipper oroa dig för hur du ska ta dig ner till ytterdörren om det börjar brinna. En extra utrymningsväg i form av en brandstege är en investering för hela familjen. Genom att läsa på om fördelarna med brandstegar och vilka produkter vi kan erbjuda, så kan du göra ett välinformerat köp och vara säker på att du får en stege av hög kvalitet som håller i många år framöver.

Så väljer du rätt brandstegar till ditt hus

Beroende på ditt behov och husets planlösning kan det finnas flera möjliga lösningar när du ska montera upp en brandstege. Särskilt om ditt hem endast har en dörr, eller om huset du bor i har mer än en våning, så är en brandstege en bra försäkring så att du är förberedd i den händelse att det skulle börja brinna. Det finns brandstegar som monteras fast på husväggen för att enkelt kunna användas vid behov, men ett annat alternativ är utfällbara brandstegar som inte behöver monteras utan krokas fast i fönsterkarmen.

Det du bör tänka på är först och främst att brandstegen ska kunna placeras nära ett fönster och att den är lättåtkomlig vid behov. Om ditt hus är stort kan du behöva fler än en brandstege för att snabbt kunna utrymma det. Se till att mäta hur långa brandstegar du behöver så att du kommer tryggt ända ned till marken när du behöver använda dem. Generellt kan man räkna med 2,5 till 3,5 meter per våning för att brandstegen ska vara tillräckligt lång. Vi har ett stort antal brandstegar att välja mellan så att du ska kunna hitta den modell som passar bäst för just ditt hus.

Olika brandstegar – olika fördelar

Brandstegar som är fastmonterade på väggen är ett mycket stabilt och säkert val, och då vet du alltid var du har dem. Denna sorts stegar fästs med skruvar i husets ytterväggar, och kräver därför montering.

En fällbar brandstege är ett annat alternativ, som även om de behöver monteras på husväggen tar mycket liten plats och lätt fälls ut när de behöver användas. De syns bara som en list på väggen när de inte används och är därför också mer estetiskt tilltalande.

Du kan också välja utfällbara brandstegar om du vill få dem installerade så snabbt som möjligt. Denna typ av stege hakas enkelt fast i fönsterkarmen och kastas ned när de ska användas. På grund av den unika konstruktionen så finns det ingen risk att de trasslar in sig, utan de fälls ut på samma sätt varje gång så att du kan ta dig tryggt ned på marken. Utfällbara brandstegar brukar också vara mycket lätta, och ska ligga förpackade när de inte används vilket gör att de tar minimalt med plats på insidan av fönstret eller balkongen där de är placerade.

Förbered familjen

I händelse av brand är det mycket bråttom att ta sig ut ur huset, och det kan vara lätt att gripas av panik. Därför är det bra om du och alla andra som bor i huset kan testa brandstegen när den är uppmonterad för första gången. Öppna balkongdörren eller fönstret där stegen är placerad och kasta ut den utfällbara brandstegen om det är den modellen ni valt, alternativt kliv ut på den fast monterade brandstegen på husets yttervägg vid fönstret. Kontrollera sedan att stegen hänger eller är monterad rakt och säkert, och ta dig ned till marken. Det finns många fördelar med brandstegar:

En brandstege kan verkligen rädda liv

  • Den underlättar stort när du behöver utrymma ditt hus så snabbt det bara går.
  • Det finns brandstegar som tar minimalt med plats.
  • Det är en mycket prisvärd produkt som håller i många år framöver.

Följ råden ovan för hur du väljer rätt brandstege till ditt hus, och ta sedan en titt på vårt utbud av denna typ av stegar för att göra en av dina viktigaste investeringar någonsin.