Byggställningar
Regler för användning av byggställningar
När du arbetar med byggställningar är säkerheten av största vikt. Hos Stegfabriken.se erbjuder vi vägledning och expertis för att hjälpa dig välja rätt byggställning för dina behov. Oavsett om det gäller privata projekt eller större bygguppdrag hjälper vi dig att säkerställa korrekt montering och användning enligt gällande regler. Vi samarbetar med ledande tillverkare för att leverera byggställningar som uppfyller både kvalitets- och säkerhetsstandarder.
Kvalitet och säkerhet börjar med våra leverantörer
Vi samarbetar med ledande leverantörer för att säkerställa robusta och pålitliga byggställningar för alla behov. Oavsett om det gäller privata eller professionella projekt får du alltid högsta kvalitet och säkerhet.
Letar du efter en helt unik lösning eller en samarbetspartner?
På Stegfabriken.se är vi experter på byggställningar och säkra arbetsförhållanden. Oavsett om du behöver en mindre ställning för gör-det-själv-projekt hemma, eller om du söker ett professionellt system för byggarbetsplatsen, kan vi hjälpa dig att hitta den perfekta ställningen för dina behov. Vi samarbetar med några av Europas mest erkända tillverkare för att säkerställa att du alltid får produkter av högsta kvalitet och säkerhet.
Köpeguide för byggställningar
Så väljer du rätt byggställning
Vanliga frågor om ställningar
Hur hög kan en ställning vara?
Ett bra råd är att läsa tillverkarens och leverantörens monteringsanvisning för den ställning du ska använda. Läs mer om reglerna för användning av ställningar på Stegfabriken.se.
När ska man använda ställningar?
Om du måste använda båda händerna i arbetet eller behöver arbeta länge på höjden på ett stabilt underlag kan det vara en stor fördel att använda ställningar. Särskilda regler gäller på byggarbetsplatser där vi eller arbetsmiljöverket kan hjälpa till med en konkret bedömning. Läs mer om reglerna för användning av ställningar på vår hemsida.
Vad kostar en ställning?
Du kan få en egen hobbyställning för några tusen kronor. Men självklart kan du också köpa eller hyra professionella fasadställningar, rullställningar, skorstensställningar och mycket mer i många olika prisklasser. Få en överblick över priserna på de olika typerna av ställningar i vår webshop.
Vilka ställningstyper kan jag köpa?
Stegfabriken.se säljer alla typer av ställningar, inklusive fasadställningar, vikställningar, hobbyställningar, rullställningar och skorstensställningar. Hitta ännu fler ställningstyper här.
Innan du köper en byggställning
Ibland räcker en stege inte till när man ska arbeta på hög höjd under en längre tid och behöver en stadig och stabil yta att stå på. Den stabilitet som en byggställning erbjuder känns mycket säkrare jämfört med vad en stege kan erbjuda. Ofta kan du använda en kombi- eller multistege om du har små jobb runt huset och trädgården; men om du behöver nå högre än takrännan måste du använda stabil utrustning, såsom en byggställning, för optimal säkerhet.
På byggarbetsplatser finns det regler för när en stege inte längre är tillräcklig och en byggställning måste användas istället. Är du osäker på om du behöver en byggställning kan vi eller Arbetsmiljöverket hjälpa till med en konkret bedömning. Byggställningen du väljer bör naturligtvis väljas utifrån dina behov av säkerhet, pålitlighet och det specifika arbete som ska utföras. Det kan till exempel vara skillnad på om du behöver en aluminiumställning, en stålställning eller något liknande.
Läs instruktionen eller fråga oss
Även om en byggställning är enkel att sätta upp och använda kan olyckor inträffa om man inte är uppmärksam och försiktig. Det verkar enkelt att stå och arbeta på plattformen, men om du sträcker dig ut eller upp för att nå något kan du lätt tappa balansen och falla. Har din byggställning flera plattformar och mellansektioner är det viktigt att använda hand- och knäskydd samt att det självklart ska finnas stegar mellan plattformarna för optimal säkerhet.
Byggställningen ska alltid placeras på en fast och stabil yta. Markytan ska vara torr och fri från smuts eller andra hinder som kan försämra utrustningens stabilitet. Om byggställningen ska stå utomhus där marken inte är jämn bör du överväga att välja en ställning med justerbara ben. Dessa håller ställningen stabil på ojämn mark, och du kan justera varje ben för att passa ytan.
För optimal säkerhet bör du alltid läsa instruktionen som följer med din byggställning och/eller fråga oss eller våra leverantörer om råd. Vill du vara säker på att din nya byggställning uppfyller gällande krav för just ditt ändamål hjälper vi dig gärna att hitta den perfekta lösningen, oavsett om du söker en inomhusställning, en industriställning eller någon annan typ av ställning.
Byggställningstyper
Om du inte är bekant med de olika typerna av byggställningar kan det vara svårt att förstå det stora utbudet och veta vad man ska leta efter. Nedan finner du en kort översikt över de typer av byggställningar vi erbjuder:
Fasadställning
Fasadställningar är den typ av ställning som oftast syns i stadsbilden vid större byggprojekt. Dessa används, som namnet antyder, vid fasadrenoveringar, fönsterbyten, målning av fönsterramar och liknande. Fasadställningar finns i många varianter och anpassas vanligtvis som speciallösningar utifrån kundens specifika önskemål. De är vanligtvis stålställningar och har därför en betydande vikt.
Hobbyställning
I kategorin hobbyställningar har vi samlat några av våra mest sålda ställningar för gör-det-själv och hobbyanvändning. Här handlar det om ställningar av hög kvalitet som är lätta att flytta runt. Ställningarna i denna kategori bör i regel inte användas av hantverkare som använder sin ställning dagligen.
Rullställning
Som namnet antyder är rullställningar byggställningar med hjul i botten, vilket gör dem mobila och lätta att flytta runt. De flesta rullställningar är hopfällbara ställningar som vi monterar hjul på. Läs mer om våra rullställningar här.
Märken
Det finns många aktörer på marknaden för byggställningar, och beroende på dina behov finns det en lösning för dig. Men det kan ibland vara svårt att veta vilken leverantör man ska välja. Osäkerheten kan handla om funktionalitet, men också om vilka regler som gäller.
Eftersom många byggställningar liknar varandra mellan olika märken kan man tro att det är möjligt att kombinera delar från olika leverantörer. Även om det kan fungera att sätta upp en ställning på detta sätt är det viktigt att veta att garantier och godkännanden kan upphöra om man blandar delar från olika märken.
På Stigefabrikken.se erbjuder vi byggställningar från bland annat Jumbo, Zarges, Custers, W.steps med flera. Tillsammans har vi Sveriges största utbud av byggställningar.
Material
De flesta byggställningar är tillverkade av stål eller aluminium. Aluminiumställningar är vanligtvis populärare än stål på grund av sin robusta konstruktion kombinerad med låg vikt och funktionalitet. De flesta gör-det-själv-användare väljer aluminiumställningar eftersom de är enkla att sätta upp och hantera och klarar många timmars arbete utomhus.
En aluminiumställning rostar inte och tål de flesta väderförhållanden. Om du planerar att använda den i regn bör du dock säkerställa att den är halksäker. Aluminium blir halt när det blir blött och kan därför bli farligt när du rör dig på ställningen.
Byggställning eller stege?
Byggställningar och stegar finns i ett otal varianter, utföranden och material. Allt ifrån lite mindre så kallade hopfällbara stegar som fungerar som både stege, arbetsbock och plattform att stå på, och ända upp till 10-12 meter höga ställningar för arbeten på fasader.
Att byta ut gamla gavelbrädor, installera nya ventilationssystem eller ens enklare måleriarbeten kräver att du kan arbeta på höjd. Om du är osäker på vilken lösning du behöver kan följande överväganden hjälpa dig att välja mellan stege och byggställning.
Som huvudregel bör du tänka på balansen när du väljer mellan stege och byggställning: En stege ger snabb tillgång till höjd men erbjuder inte mycket utrymme för verktyg eller annat du behöver när du arbetar. Det kan också vara svårt att ha balans och kontroll över arbetet utan en plattform att stå på. Ett tredje alternativ som du kanske inte har tänkt på är våra arbetsplattformar.
Köp eller hyr en byggställning?
Att köpa en byggställning innebär naturligtvis en kostnad och kan snabbt bli en stor utgift för ett litet företag. Därför kan det vara frestande att undersöka hyrmarknaden och i slutändan betala för att hyra en byggställning per dag. Men här är det viktigt att vara realistisk kring arbetsuppgiftens varaktighet, eftersom extra tid snabbt kan spräcka budgeten.
Ett bra sätt att avgöra när det är bäst att köpa istället för att hyra är att skapa ett kalkylblad som visar när en köpt byggställning betalar sig. Vid sen återlämning till hyrföretaget tillkommer ofta avgifter, vilket kan vara svårt att förutse. Här har du troligen en känsla för hur ofta arbetsuppgifter drar ut på tiden samt hur många gånger och i vilka situationer du kan råka ut för extra kostnader.
Håll dig till standarderna
Om du eller ditt företag inte har särskilda krav på en byggställningslösning rekommenderar vi vanligtvis att hålla sig till standardlösningar. En stor del av våra byggställningar kan byggas ut och anpassas inom vissa standarder och täcker 90 % av våra kunders behov. Endast i mycket sällsynta fall lönar det sig att tillverka speciallösningar.
Hopfällbara stegar
En så kallad universalstege kan sägas vara en av de enklare formerna av byggställningar. Den är tack vare flera böjbara leder i konstruktionen anpassningsbar till ett flertal olika ändamål. Den är i grunden en stege som i helt rakt tillstånd tar dig ungefär 3,5 meter närmare månen. Vik den på mitten och du får en typ av fristående trappstege som är hälften så hög.
Du kan också göra den till en arbetsbänk genom att lägga på plattformar i de två mittsektionerna och forma yttersektionerna som ben. Ställningar av den här typen är ett perfekt val för husägaren och hemmafixaren, tack vare att den är så flexibel och kan användas i alla möjliga typer av arbeten; en extra avlastningbänk när du grejar med bilen eller som en sågbänk. Använd den som en vanlig stege för att komma upp på taket eller gör den till en trappstege för att putsa fönstren utvändigt. Användningsområdena är outtömliga.
Prismässigt är detta också den billigaste lösningen för dig som tycker att en stege eller en arbetspall inte riktigt gör jobbet. Kostnaden för en universalstege ligger på omkring 2500-3000 kronor.
Arbetsplattformar
Ett litet steg uppåt i storlekshierarkin finns de ställningar vi brukar kalla arbetsplattformar. De är vad man skulle kunna kalla trappstegar "deluxe". De är i realiteten just en extrautrustad trappstege, försedd med handledare och en stödbalk, som ger extra stabilitet mot marken eller golvet. Det finns också modeller som är hjulförsedda för enkel flyttbarhet, och andra som är justerbara i höjd. Gemensamt för dem alla är plattformen, ståytan, som är tillräckligt stor för att ge en bra arbetsställning.
Sedan finns ännu rejälare alternativ till arbetsplattformar och då lämnar vi definitivt termen "ombyggd trappstege" bakom oss. Här gäller elförzinkat stål , rejäla handledare (ledstänger), en väl tilltagen ståyta med räckent runtom, och räfflade, halksäkra fotsteg.
En annan typ av ställningar, eller arbetsplattformar, är konstruerade ungefär som en lightversion av en riktig byggnadsställning. Med en stomme av elförzinkat stål är den motståndskraftig mot rost och riktigt stabil. En ståyta bred som en lastpall ger dig gott om plats för verktyg, målarburkar och till och med dina egna fötter. Ena gaveln är oftast hjulförsedd för att det ska vara enkelt att flytta den. Du når upp till ca 3-3,5 meter med denna byggställning som är ett klart prisvärt alternativ för hemmafixaren.
Hantverkarställningar för yrkesbruk
Behöver du nå riktigt högt? Eller vill du ha maximal stabilitet när du arbetar lite högre upp från markplanet? Då ska du helt klart titta närmare på de riktiga hantverkarställningar; rejäla, stabila konstruktioner som enkelt kan byggas på upp till önskad höjd med hjälp av påbyggnadspaket. Ställningar som dessa ger dig extra stort arbetsutrymme då ståytan är väl tilltagen, med en bredd på upp till nästan 2 meter.
En ställning av den här typen är främst avsedd för yrkesmässigt bruk. Och för en enskild husägare är kostnaden kanske lite tung att bära, då priset ligger på mellan 15000 - 30000 beroende på utförande.
Stor vikt har lagts på säkerhet, med överlappande stag, sparklist, stödben och extra plattformar. Allt för att i möjligaste mån undvika att olyckor inträffar.
Viktigt att veta om säkerhet
Från och med den 1 juli 2014 gäller i Sverige nya nya regler för ställningar och hur de skall byggas. De innebär i korthet att den som bygger upp, ändrar på, eller river ner en byggställning måste ha utbildning för detta. Vidare måste ett tvåledat skyddsräcke som är minst en meter högt finnas på arbetshöjder över 2 meter och det är inte längre tillåtet att klättra vertikalt vid arbetshöjder högre än 2,5 meter. Mer information om detta finns i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2013:4.
Förhoppningsvis har detta hjälpt dig få svar på dina frågor,men har du fler funderingar innan du beslutar dig är du alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning!