Byggställningar

Söker du efter en byggställning så har vi samlat ett antal ställningar här. Flera av modellerna kan justeras i höjd och vissa kan till och med utökas. Om du är osäker på ditt val av ställningslösning, sitter vår kundservice klar att hjälpa dig med råd och vägledning via telefon, chatt och mail. Kontakta oss på [email protected]
trappetilbehør trappetilbehør
Laddar ...

Söker du rådgivning eller en kostnadsfri offert på ställningar?

Vi erbjuder professionell rådgivning och kostnadsfria offerter för alla typer av ställningar. Vårt team av experter står redo att hjälpa dig med att hitta den bästa lösningen för ditt projekt. Oavsett om du behöver en ställning för byggarbetsplatser, renoveringar eller andra ändamål, kan vi skräddarsy en lösning som uppfyller dina behov och säkerhetskrav. Kontakta oss idag för att diskutera dina specifika behov och få en offert anpassad efter dina önskemål.

 

Kontakta oss idag, klicka här  →

Vanliga frågor om ställningar

Hur hög kan en ställning vara?

Ett bra råd är att läsa tillverkarens och leverantörens monteringsanvisning för den ställning du ska använda. Läs mer om reglerna för användning av ställningar på Stegfabriken.se.

När ska man använda ställningar?

Om du måste använda båda händerna i arbetet eller behöver arbeta länge på höjden på ett stabilt underlag kan det vara en stor fördel att använda ställningar. Särskilda regler gäller på byggarbetsplatser där vi eller arbetsmiljöverket kan hjälpa till med en konkret bedömning. Läs mer om reglerna för användning av ställningar på vår hemsida.

Vad kostar en ställning?

Du kan få en egen hobbyställning för några tusen kronor. Men självklart kan du också köpa eller hyra professionella fasadställningar, rullställningar, skorstensställningar och mycket mer i många olika prisklasser. Få en överblick över priserna på de olika typerna av ställningar i vår webshop.

Vilka ställningstyper kan jag köpa?

Stegfabriken.se säljer alla typer av ställningar, inklusive fasadställningar, vikställningar, hobbyställningar, rullställningar och skorstensställningar. Hitta ännu fler ställningstyper här.

Byggställningar - när en stege eller arbetspall inte räcker till

Byggställningar och stegar finns i ett otal varianter, utföranden och material. Allt ifrån lite mindre så kallade hopfällbara stegar som fungerar som både stege, arbetsbock och plattform att stå på, och ända upp till 10-12 meter höga ställningar för arbeten på fasader.

Hopfällbara stegar

En så kallad universalstege kan sägas vara en av de enklare formerna av byggställningar. Den är tack vare flera böjbara leder i konstruktionen anpassningsbar till ett flertal olika ändamål. Den är i grunden en stege som i helt rakt tillstånd tar dig ungefär 3,5 meter närmare månen. Vik den på mitten och du får en typ av fristående trappstege som är hälften så hög.

Du kan också göra den till en arbetsbänk genom att lägga på plattformar i de två mittsektionerna och forma yttersektionerna som ben. Ställningar av den här typen är ett perfekt val för husägaren och hemmafixaren, tack vare att den är så flexibel och kan användas i alla möjliga typer av arbeten; en extra avlastningbänk när du grejar med bilen eller som en sågbänk. Använd den som en vanlig stege för att komma upp på taket eller gör den till en trappstege för att putsa fönstren utvändigt. Användningsområdena är outtömliga.

Prismässigt är detta också den billigaste lösningen för dig som tycker att en stege eller en arbetspall inte riktigt gör jobbet. Kostnaden för en universalstege ligger på omkring 2500-3000 kronor.

Arbetsplattformar

Ett litet steg uppåt i storlekshierarkin finns de ställningar vi brukar kalla arbetsplattformar. De är vad man skulle kunna kalla trappstegar "deluxe". De är i realiteten just en extrautrustad trappstege, försedd med handledare och en stödbalk, som ger extra stabilitet mot marken eller golvet. Det finns också modeller som är hjulförsedda för enkel flyttbarhet, och andra som är justerbara i höjd. Gemensamt för dem alla är plattformen, ståytan, som är tillräckligt stor för att ge en bra arbetsställning.

Sedan finns ännu rejälare alternativ till arbetsplattformar och då lämnar vi definitivt termen "ombyggd trappstege" bakom oss. Här gäller elförzinkat stål , rejäla handledare (ledstänger), en väl tilltagen ståyta med räckent runtom, och räfflade, halksäkra fotsteg.

En annan typ av ställningar, eller arbetsplattformar, är konstruerade ungefär som en lightversion av en riktig byggnadsställning. Med en stomme av elförzinkat stål är den motståndskraftig mot rost och riktigt stabil. En ståyta bred som en lastpall ger dig gott om plats för verktyg, målarburkar och till och med dina egna fötter. Ena gaveln är oftast hjulförsedd för att det ska vara enkelt att flytta den. Du når upp till ca 3-3,5 meter med denna byggställning som är ett klart prisvärt alternativ för hemmafixaren.

Hantverkarställningar för yrkesbruk

Behöver du nå riktigt högt? Eller vill du ha maximal stabilitet när du arbetar lite högre upp från markplanet? Då ska du helt klart titta närmare på de riktiga hantverkarställningar; rejäla, stabila konstruktioner som enkelt kan byggas på upp till önskad höjd med hjälp av påbyggnadspaket. Ställningar som dessa ger dig extra stort arbetsutrymme då ståytan är väl tilltagen, med en bredd på upp till nästan 2 meter.

En ställning av den här typen är främst avsedd för yrkesmässigt bruk. Och för en enskild husägare är kostnaden kanske lite tung att bära, då priset ligger på mellan 15000 - 30000 beroende på utförande.

Stor vikt har lagts på säkerhet, med överlappande stag, sparklist, stödben och extra plattformar. Allt för att i möjligaste mån undvika att olyckor inträffar.

Viktigt att veta om säkerhet

Från och med den 1 juli 2014 gäller i Sverige nya nya regler för ställningar och hur de skall byggas. De innebär i korthet att den som bygger upp, ändrar på, eller river ner en byggställning måste ha utbildning för detta. Vidare måste ett tvåledat skyddsräcke som är minst en meter högt finnas på arbetshöjder över 2 meter och det är inte längre tillåtet att klättra vertikalt vid arbetshöjder högre än 2,5 meter. Mer information om detta finns i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2013:4.

Förhoppningsvis har detta hjälpt dig få svar på dina frågor,men har du fler funderingar innan du beslutar dig är du alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning!