Laddar ...

Guide till val av din nya vindstrappa

Det finns ett hav av olika möjligheter inom vindstrappor, inklusive isoleringsförmåga, brandmotstånd och U-värde. Dessutom finns det olika mått som karmmått och hålmått som är nödvändiga för att du ska få en vindstrappa som passar dina dimensioner. I denna guide hjälper vi dig att mäta rätt, så att du får den perfekta vindstrappan för dina behov.

 

Översikt:

-Vilken typ av vindstrappa ska jag välja?
-Nu är jag redo att mäta upp för min nya vindstrappa
-Vad ska jag vara extra uppmärksam på?
-Lär känna våra vindstrappor

 

 

Vilken typ av vindstrappa ska jag välja?

Innan du ens börjar mäta upp för din nya vindstrappa är det viktigt att ta ett steg tillbaka och överväga vad dina behov egentligen är. Ta dig tid att tänka över hur du vill använda vinden, hur ofta du behöver tillgång, vindstrappans isoleringsförmåga, och om vindstrappan ska vara brandsäker. Med dessa grundliga överväganden kommer du att vara väl rustad för att göra det bästa valet, vilket kan säkerställa både komfort och säkerhet i många år framöver.

 

Vindstrappa till garage


Ska vindstrappan placeras i ett oisolerat garage eller carport där förhållandena kan variera? Då har vi även vindstrappor godkända för detta ändamål. Observera att det kan vara skillnad på om vindstrapporna kan användas i fuktiga utrymmen eller inte.

Se fler vindstrappor här →

 

Isolerad vindstrappa

 

Isolering är avgörande för att upprätthålla en energieffektiv och bekväm inomhustemperatur genom att minska värmeförlust på vintern och värmeinträde på sommaren.

Isoleringstjocklek är inte alltid en pålitlig indikator för vindsluckans isoleringsförmåga, eftersom det är skillnad på materialen som varje tillverkare använder för att isolera sina vindstrappor. Vi rekommenderar därför att du hellre väljer utifrån U-värde eller, ännu bättre, isoleringsförmågan som anges på alla våra vindstrappor.

Isoleringsförmågan bestäms utifrån U-värdet. Ett lågt U-värde innebär bättre och högre isolering samt mindre värme som strömmar igenom. Liksom isoleringstjockleken är dock U-värdet inte alltid helt rättvisande. Vissa tillverkare anger nämligen ett "mätt U-värde", medan andra anger ett "beräknat U-värde". Det kan därför vara relativt stor skillnad på den faktiska isoleringsförmågan – ungefär som när biltillverkare anger hur långt en bil kan köra per liter i en vindtunnel (beräknat värde) jämfört med vad den faktiskt blir mätt till i den "verkliga världen" (mätt värde).

 

Se fler vindstrappor här →

Brandgodkänd vindstrappa

 

Vi erbjuder ett urval av brandgodkända vindstrappor som säkerställer din säkerhet och trygghet. Våra brandklassificerade vindstrappor kan ha olika nivåer av brandmotstånd beroende på dina krav. Vi kan erbjuda vindstrappor med REI45- eller REI60-godkännande. Varje trappa är testad och uppfyller säkerhetsstandarder, så att du kan ha full tillit till deras prestanda. Oavsett om du behöver en vindstrappa till hemmet eller en kommersiell byggnad, kan du hitta den rätta lösningen i vårt sortiment.

Leta efter vår brandikon bland våra vindstrappor för att se vilka som är brandgodkända.

 

Se fler vindstrappor här →

Nu är jag redo att mäta upp för min nya vindstrappa

Innan du börjar - du behöver:

- Skrivblock
- Kulspetspenna eller blyertspenna
- Måttband eller tumstock


1. Börja med att mäta öppningen i loftet

Börja med att mäta öppningen i taket där trappan ska installeras. Mät längden och bredden från kant till kant - detta är hålmåttet. Se till att öppningen är fri från lister, beslag och annat som kan vara i vägen för din nya uppmätning.

Särskilt i gamla hus, där vindstrappan kanske är måttbeställd, kan öppningen i taket vara sned. Kom ihåg att mäta på flera punkter för att säkerställa att öppningen är enhetlig, eftersom din nya vindstrappa kommer att ha helt raka sidor.

Anteckna måtten och kom ihåg att ange vad som är "längd" och vad som är "bredd". Rita eventuellt en rektangel och skriv måtten bredvid. Markera också gärna på ritningen åt vilket håll stegen ska öppnas.


2. Beräkna karmmått

För att beräkna karmmåttet behöver du dra av en liten marginal från hålmåttet för att säkerställa att ramen passar ordentligt i öppningen och att det finns utrymme för justering och isolering. Generellt sett kan du dra av ungefär 1-2 cm från både längd och bredd för att få rätt karmmått.

Följ dessa steg för att beräkna karmmåttet:

- Mät hålmåttet (längd och bredd) som tidigare beskrivet.
- Dra av 1-2 cm från varje mått för att ge plats för justering och isolering.
- Anteckna de nya måtten som karmmått.

Exempel:

- Om ditt hålmått är 120 cm x 60 cm, dra av 1-2 cm från varje mått.
- Ditt karmmått blir då 118-119 cm x 58-59 cm.
- Kom ihåg att ange vad som är "längd" och vad som är "bredd" när du antecknar måtten.


3. Mål takhöjd

Takhöjd refererar till det vertikala avståndet från golvet till undersidan av taket i ett rum. Standardtakhöjd varierar beroende på land och byggstandarder, men ligger i svenska hem ofta omkring 2,4 till 2,7 meter.

Kom ihåg att med många av våra vindstrappor kan du justera stegens längd genom att antingen köpa extra steg eller ta bort några steg. Se monteringsanvisningen för den enskilda trappan för att se hur stegen kan anpassas efter dina behov.


Vad ska du vara extra uppmärksam på?

 

Om ditt loft har en lutning måste du se till att mäta i en vinkel som tar hänsyn till detta. "Standard" vindstrappor är gjorda för horisontella tak, så du bör alltid kontakta vår kundservice om du behöver en vindstrappa för ett snedtak.

Om du monterar en standard vindstrappa i ett snedtak riskerar du att trappan inte når ner till golvet, och/eller att luckan inte öppnar korrekt när du ska använda vindstrappan. I värsta fall kan någon bli skadad av att luckan och stegen fälls ut snabbare än vad mekanismen är konstruerad för.

Genom att följa dessa enkla steg kan du enkelt hitta de rätta måtten för din nya vindstrappa. Kom ihåg att nyckeln till en lyckad montering är noggranna mätningar. Ta dig tid och dubbelkolla alltid dina mått för att säkerställa att den nya vindstrappan passar perfekt i ditt hem.

 

Montering af lofttrappen 

Lär känna våra vindstrappor

Vi erbjuder ett brett utbud av vindstrappor, men vad är egentligen skillnaden mellan de olika modellerna?

Clickfix - plug and play

 

Den smarta och intuitiva vindstrappan är utan tvekan Clickfix från tillverkaren Dolle A/S. Det som gör Clickfix till den smarta lösningen är hur vindstrappan monteras och dess utmärkta isolering. Clickfix kan monteras av en enda person tack vare trappans klicksystem och lätta vikt. Vindstrappan levereras i tre komponenter: vindslucka, karm och trappa. Andra typer av vindstrappor måste ofta monteras som en hel enhet, vilket kan vara tungt och svårhanterligt. Dolle bedömer att Clickfix har marknadens bästa isoleringsvärde.

Clickfix är för dig som önskar:

  • Minimalt värmeförlust och extra bra isolering
  • Enkel montering


Se Clickfix-serien här →

Lofttrappor på specialmått

Har du några helt speciella mått som våra standard vindstrappor inte uppfyller, så kan vi också erbjuda vindstrappor på specialmått. Våra specialmått vindstrappor varierar både i pris och funktionalitet. Här är det också möjligt att få en vindstrappa som är brandsäker och certifierad med EN 4102-2: 1977-09.

 

Specialmått vindstrappor är för dig som har:

  • Specifika dimensioner

Se alla våra specialmått vindstrappor här →

Billiga vindstrappor 

 

Önskar du av den ena eller andra anledningen en billig vindstrappa? Det kan kanske vara att den ska vara ekonomisk, eller att vindstrappan sällan ska användas. Då har vi också ett utbud för dig. Det som gör vindstrapporna billigare än våra andra modeller, är lägre isoleringsförmåga, inte brandsäkra och det kan vara färre tillbehör med till vindstrappan. Detta kan bland annat vara avsaknad av ledstång och plastfötter. Återigen måste du överväga hur ofta trappan ska användas och vad dina behov är.

Dessa vindstrappor är för dig som önskar:

  • En billig vindstrappa

Se alla våra vindstrappor här →