Guide för mätning av din nya trappa

Er du i gang med att renovera eller bygga nytt? Och saknar du en trappa för att koppla ihop vardagsrummet med övervåningen? Då kommer vår guide att hjälpa dig att välja den perfekta trappan som passar dina mått och behov, oavsett om den ska vara för inomhus, utomhus, i hemmet eller på lagret.

 

Översikt:

- Hur mäter jag för min nya trappa?

- Vilken trappmodell ska jag välja?

- Vilken trappa ska jag välja?

- Utforska vårt trappuniversum

- Kom ihåg underhållet av din nya trappa

Hur mäter jag för min nya trappa?

Innan vi tar reda på vilken typ av trappa som passar bäst för dina behov, måste vi veta hur mycket utrymme trappan faktiskt får ta upp.

Låt oss börja med att ta dina mått.

 

Innan du börjar - detta behöver du:

- Anteckningsblock
- Kulspetspenna eller blyertspenna
- Måttband eller tumstock

 


1. Börja med att mäta höjden på trappan.

 

Höjden på trappan kallar vi också "vertikal höjd", andra kallar det våningshöjd. Kärt barn har många namn. Som du kan se på ritningen, går denna höjd från ditt golv och hela vägen upp till vilplanet. Observera att det översta steget inte går ända upp till vilplanet, eftersom man tar sig från sista steget upp på vilplanet.

När du mäter denna höjd, var särskilt uppmärksam på eventuella ojämnheter i ditt golv. Mät gärna på flera olika ställen, så att du är säker på om du behöver ta hänsyn till ojämnheter i golvet. Om golvet är ojämnt, utgå då från maxmåttet, alltså den högsta lodräta höjden.

I våra trappkategorier kan du filtrera efter "vertikal höjd". Kom ihåg att alla våra trappor är justerbara i höjden, så även om du inte har en standardmått på takhöjden, kan vi med största sannolikhet hitta en trappa som kan anpassas till din lodräta höjd.

 


2. Mät hålet för trappan

 

Har du redan hålet för din nya trappa? Då mäter du bredden och längden på insidan av hålet.

Har du inte hålet för din nya trappa, eller har du möjlighet att utöka ditt nuvarande trapphål, välj då en trappa som passar de övriga måtten (utskjutning och takhöjd) och skapa därmed större flexibilitet med hålmåtten. Detta ger ett större urval av trapptyper.

Observera: Se den gula markeringen på ritningen. Vi rekommenderar 200 cm från kanten av hålet och lodrätt ner i en vinkel på 90 grader (rakt ner) till steget. Detta är för att undvika att slå huvudet i taket när du använder trappan.

 

Exempel:

I detta exempel har en kvartsvingstrappa med 14 steg valts.

De svarta pilarna och siffrorna visar trappans mått. De röda pilarna och siffrorna visar hålmåttets/trapphålets storlek.

Hålmåttet bör vara minst 7 cm bredare än trappan inklusive räcke. Om räcke monteras på båda sidor av trappan, bör hålet vara minst 10 cm bredare.


3. Hur djup får trappan vara?

 

Trappdjupet kallar vi för avståndet till väggen, vilket du också kan se på ritningen.

 

Avståndet till väggen ger dig också en uppfattning om du har plats för en huvudtrappa eller om du behöver en mer platsbesparande trappa. Ju mer platsbesparande trappan ska vara, desto brantare lutning är det oftast också på trappan. En brantare lutning kan minska komforten på trappan, men du kan välja olika typer av steg som kan öka komforten beroende på dina behov.

 

Avståndet till väggen påverkar också stegdjupet och din fotyta när du går på trappan.

Om stegdjupet är över 18 cm ger det bra komfort, och en huvudtrappa har vanligtvis steg med ett djup på över 21 cm.

 

Om du vill ha en trappa som sparar mycket plats kan stegdjupet vara mindre än 18 cm. Det finns dock trappor med speciella steg, kallade svängda steg eller reversibla steg, som på grund av sin design fortfarande kan ha ett komfortabelt djup på över 18 cm.

 

Stegdjupet påverkar också hur mycket plats trappan tar i rummet, alltså avståndet till väggen.

 


4. Hur bred får trappan vara?

 

Trappbredden är den totala bredden på trappan, mätt från den yttersta kanten av den ena vangstycket till den yttersta kanten av den andra vangstycket. Vangstyckena är de vertikala sidorna som trappstegen är fästa vid, och denna mätning inkluderar även eventuella räcken. Stegbredden hänvisar däremot endast till den horisontella delen av steget, alltså själva ytan som man trampar på.

För att mäta trappbredden måste du först bestämma placeringen av trappan. Om det redan finns ett hål i våningsplanet, bör du använda hålmåttet som du mätte tidigare. För att säkerställa att det finns plats för fingrarna vid räcket, bör trappan vara minst 7 cm smalare än hålets bredd. Om det finns räcken på båda sidor, bör trappan vara 14 cm smalare än hålets bredd.

Om du först ska till att göra hålet är det lite lättare. Här ska du bara se till att hålet blir 7 cm bredare än trappan, eller 14 cm bredare om det finns räcken på båda sidor. För att visualisera hur mycket plats trappan kommer att ta upp, kan du använda målartejp för att markera trappans bredd på golvet. Detta ger dig en bra uppfattning om hur mycket utrymme trappan kommer att uppta.

Kom ihåg att de 7 cm och 14 cm är vägledande, eftersom det kan variera beroende på trappans typ och om räcket tar upp utrymme på insidan eller utsidan i förhållande till trappsteget.


5. Vad ska du vara särskilt uppmärksam på?

 

Snedtak kan påverka om det finns tillräckligt med utrymme för trappan. Det rekommenderas att det finns en fri höjd på minst 200 cm från snedtaket (eller taket) lodrätt ner till steget under.

För att säkerställa att trappan passar, kan du markera trappans mått på golvet med målartejp och trappstegen på väggen. På så sätt kan du tydligt se och mäta om det finns tillräckligt med utrymme.


Vilken trappform ska jag välja?

Nu har du mätt upp för din nya trappa, så nästa steg är att välja vilken typ av form din nya trappa ska ha. Kom ihåg att måtten på våra trappor hittar du antingen under manualer eller specifikationer för de enskilda varianterna. Du hittar dem under produktbilderna när du är inne på en trappvariant.

 

Raka trappor

Detta förlopp kännetecknas av att trappan är rak. Det kan vara allt från stora trappor till lofttrappor. Här är det möjligt att hitta något som sparar mycket plats, men också en trappa med god komfort på grund av den lägre lutningen. Dock tar denna typ av trappa upp mer utrymme på grund av dess stora utskjutning.

Se våra raktrappor här →

U - Trappor

Detta förlopp tar upp mycket utrymme i hålet, men inte särskilt mycket i utskjutningen. Detta gör halvsvingstrappor platsbesparande i utskjutningen.

Se våra U-trappor här →

L - Trappor

Detta förlopp liknar mycket halvsvingstrappan. Kvartsving rekommenderas dock särskilt om trappan ska placeras i ett hörn. Denna typ av förlopp är mindre krävande än halvsving i hålet, men tar lite mer plats i utskjutningen beroende på variant.

Se våra L-trappor här →

Spiraltrappor

Detta förlopp passar bra för platsbesparande utrymmen, eftersom utskjutning och hålmått inte är särskilt krävande. En spiraltrappa med en diameter på under 120 cm är mycket platsbesparande, men kan vara utmanande när det gäller utrymme.

Se våra spiraltrappor här →

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp att välja rätt lösning, eller känner du dig mest trygg med att beställa via telefon? Ring eller skriv till oss för personlig service och rådgivning om taksäkerhet.

// Iryna, Stegfabriken Sverige AB

Adress: Idrottsgatan 7, 333 31 Smålandsstenar | Telefon: 0371-108 88 | E-mail: [email protected]


Vilken trappa ska jag välja?

Hos oss kan du välja en trappa som antingen är justerbar eller prefabricerad. Men vad är skillnaden, och vilka möjligheter ger de dig?

 

Vad är en justerbar trappa?

En justerbar trappa finns bland våra modul- och kittrappor. Modultrapporna kännetecknas av att de exempelvis har en vang placerad centralt i trappan (den konstruktion under stegen som bär hela trappan).

Med en modultrappa kan du justera både antalet steg och avståndet mellan dem. Till exempel kan du med trappan Basel från Dolle välja en vertikal höjd på 222 cm och sedan anpassa trappan med 9, 10 eller 11 steg. Vi rekommenderar alltid att välja det högsta antalet steg, eftersom det ger en lägre steghöjd mellan stegen, vilket gör trappan bekvämare att gå i. Steghöjden kan exempelvis justeras från 18–24 cm, där en höjd på 18 cm är bekvämare än 24 cm.

Vissa modultrappor är dessutom justerbara i formen, så att de kan vridas lätt åt höger eller vänster. Enstaka modeller kan justeras upp till 90 grader i formen/svängen, vilket gör dem idealiska för platsbesparande lösningar. Andra modultrappor erbjuds som raka trappor, halvsvängda trappor och/eller kvartsvängda trappor. Om du till exempel fastnat för en rak trappa men behöver en kvartsvängd trappa kan det ofta vara möjligt att få modellen i önskad form.

Kittrappor är en gemensam benämning för ett brett utbud av trappor från Dolle, inklusive modeller som Atlanta, Dallas, Boston, Basel, Dublin, Cork, Berlin, Frankfurt, Hamburg, Sydney och Dubai.
Dessa trappor är designade med flexibilitet och användarvänlighet i fokus.

Vad är en prefabricerad trappa?

En trappa som är prefabricerad är våra trappor av trä, och här kan trappans vang anpassas. Genom att justera trappans höjd, det vill säga korta av vangen, måste du förvänta dig att det sista steget får ett mindre avstånd än trappans övriga steg. Det är nämligen inte möjligt att justera stegavståndet, eftersom trappans vang har urfräsningar för stegen från fabriken.

Detta kan för vissa vara obehagligt att gå i, men det kan lösas med en gör-det-själv-lösning. Vi rekommenderar att gör-det-själv-personen, eller om du har kontakt med en hantverkare, skapar ett fiktivt vilplan i botten av trappan. Se bilden till vänster för inspiration.

På alla trappor med trä-vanger kan man skapa ett fiktivt vilplan i botten, som kan ha en annan lutning. Detta gör att när man svänger eller underlaget ändras, märker man inte skillnaden i steghöjd på samma sätt.

Vilplanet ger också trappan en sväng, vilket kan vara en fördel i utrymmesbesparande områden. Det kan även skapa möjlighet till extra förvaring genom att bygga en hylla under trappan, om så önskas.


Utforska vårt trappuniversum

Hos Stigefabrikken.dk har vi ett brett utbud av olika typer av trappor. Vi är experter på säkerhet på höga höjder. Kom ihåg att du alltid kan kontakta vårt professionella och mycket trevliga team, som alltid är redo att hjälpa dig med din nya trappa.

 

En ny terrassetrappa

Med en galvaniserad trappa från Stegfabriken.se får du en robust och tålig ståltrappa som kräver minimalt underhåll och har lång livslängd. Terrasstrappor gör det enkelt att ansluta flera nivåer, vilket säkerställer snabb och säker tillgång till trädgården från din terrass eller balkong.

För extra säkerhet kan trappan utrustas med ett snyggt galvaniserat stålräcke som matchar trappan och är underhållsfritt. Räcket ger trappan ett modernt utseende och säkerställer maximal komfort och säkerhet. Njut av utelivet med snabb och säker tillgång till trädgården. Trapporna finns med steg i Trimax eller olika träslag, med eller utan räcke.

 

Passar dig som vill ha:

- En hållbar utomhustrappa

 

Se hela serien här →

En tidlös trätrappa

Trätrappor är en tidlös och elegant lösning som tillför värme och karaktär till inomhusmiljöer. Träets naturliga skönhet gör det till ett populärt val för många hem, eftersom det lätt kan anpassas till olika designstilar, från rustikt till modernt. Trappor i trä är också kända för sin hållbarhet och styrka, vilket gör dem till ett pålitligt alternativ för både hektiska hushåll och lugna hem.

När du väljer en trätrappa är det viktigt att överväga träslaget. Hårda träslag som ek, bok och ask är populära för sin robusthet och motståndskraft mot slitage, medan mjukare träslag som furu och gran kan vara lättare att arbeta med och ofta är mer budgetvänliga.

 

Passar dig som vill ha:

- En känsla av naturen i hemmet

 

Se alla våra trätrappor här →

Billiga trappor

Billiga trappor är en ekonomisk och praktisk lösning för dem som vill förbättra sitt hem utan att spränga budgeten. Dessa trappor kan tillverkas av material som trä och stål, som båda erbjuder hållbarhet till ett lågt pris. En ekonomisk trappa är ofta mer platsbesparande, vilket gör dem idealiska för mindre utrymmen.

Stegen kan vara både vanliga eller svängda steg, vilket ytterligare sparar plats. Trots att de är mer prisvärda, är billiga trappor fortfarande funktionella och stilfulla. Genom att välja en enkel konstruktion och standardmått kan du spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten. Regelbundet underhåll säkerställer att dina billiga trappor håller länge och fortsätter att se bra ut.

 

Billiga trappor är för dig som vill ha:

- En billig trappa

 

Se alla våra trappor här →

Trappor för industri och företag

Vi har ett starkt samarbete med professionella leverantörer, vilket ger oss möjlighet att erbjuda ett brett utbud av industristegar och plattformar, designade för att uppfylla höga krav på säkerhet och hållbarhet. Tillverkade av robusta material som stål och aluminium, säkerställer våra trappor lång livslängd och motståndskraft mot slitage och korrosion.

Oavsett om du behöver en utrymningsväg, tillgång till maskiner eller lagervaror, kan våra kompetenta medarbetare hjälpa dig att hitta den rätta lösningen. Våra produkter, inklusive halksäkra steg och modulära system, säkerställer effektiv och säker tillgång i alla arbetsmiljöer.

 

Industristege är för dig:

- Har höga krav på säkerhet, material och certifieringar

 

Se mer om trappor för företag här →

Kom ihåg underhållet av din nya trappa

Vedligeholdelse af trætrapper er relativt enkel. Regelmæssig rengøring og lejlighedsvis behandling med olie eller lak kan forlænge trappens levetid og bevare dens skønhed. Uanset om du vælger en klassisk indendørstrappe eller en robust udendørstrappe, vil en trætrappe altid være en smuk og funktionel tilføjelse til dit hjem.