Väggluckor

Väggluckor

På Stegfabriken.se har vi ett brett utbud av väggluckor av högsta kvalitet - till ett rimligt pris . Du väljer om du vill ha en väggluckor med isolering , och hur det ska se ut. Vi har många olika mål , och kommer alltid att kunna hitta en som passar ditt projekt. Möjligheterna är många , och du är osäker på vilken väggluckor du ska köpa , är du välkommen att kontakta oss, vår kundtjänst kommer att hjälpa dig om du har några obesvarade frågor.

Väggluckor med specialmått? Klicka här

 
Laddar ...

5 Varor

Fallande ordning
Per sida

Köpguide för väggluckor

Så här väljer du rätt vägglucka

Vanliga frågor

Vad är en vägglucka?

De flesta väggluckorna används av sotare, elektriker m.fl. som ska inspektera bakom väggar. Men det finns också många som använder väggluckor till mindre förvaringsutrymmen eller som passager från första våningen i hus till oanvända vindsutrymmen och liknande.

Hur stor bör min vägglucka vara?

Storleken på din vägglucka beror på hur stor öppning du kan göra i väggen till vrån. Normalt ska öppningen vara minst två centimeter bredare och två centimeter högre än väggluckans utvändiga karmmått. Läs mer om mått och dimensioner här.

Kan jag få en vägglucka enligt specialmått?

Kan du inte pricka in ett mått för öppningen som passar med ett av våra standardmått tillverkar vi gärna en vägglucka åt dig enligt specialmått. Skicka bara mått och dimensioner samt önskemål och isolering m.m. till oss. Vi återkommer med ett anbud. Läs mer om väggluckor enligt specialmått här.

Isolerad vägglucka: Vad är ett U-värde?

Väggluckornas U-värde är ett uttryck för väggluckans isoleringsförmåga. Ju lägre U-värde - desto bättre isolering. Läs mer om väggluckornas isoleringsförmågor här.

Kan en vägglucka vara ljudisolerad?

Ja. Har du exempelvis en brummande värmeanläggning, en surrande elstyrning eller liknande bakom väggluckan är det smart att välja en ljudisolerad modell. Läs mer om att ljudisolering av väggluckor här.

Mått och dimensioner: Hur stor ska en vägglucka vara?

Det finns i princip inga minimikrav som måste uppfyllas när du väljer vägglucka. Luckans storlek bestäms alltså utifrån dina behov och önskemål. Ska väggluckan användas för inspektion, som passage eller något helt annat?

Ska du byta ut en befintlig lucka ger det mening att beställa en vägglucka med samma utvändiga karmmått som den existerande lösningen. Då kan du vara säker på att den nya väggluckan passar korrekt.

Vill du ha en större vägglucka kan du kontrollera om öppningen i den befintliga lösningen kan utvidgas. Om du däremot vill en mindre vägglucka måste man kunna minska öppningen och det blir en del arbete med både spatel och pensel.

När du ska välja vägglucka finns det särskilt tre mått och dimensioner som du ska tänka på.

Yttre karmmått

Väggluckans utvändiga karmmått är måttet som väggluckan tillverkas efter. Ska den nya väggluckan ersätta en gammal kan du helt enkelt mäta karmen för den gamla och beställa en ny av samma storlek. Har du bara ett mått för öppningen kan du få fram det utvändiga karmmåttet genom att dra av cirka två centimeter från måttet för öppningen (både bredd och höjd). Därmed får du plats för väggluckan.

Öppningens storlek

Öppningens storlek är måttet på hålet som du har i väggen. Har du redan köpt en vägglucka och ska göra ett hål i väggen, bör du räkna motsatt i förhållande till exemplet ovan. Har öppningen ett mått på 122 x 172 cm bör du ha en utvändig karmstorlek på 120 x 170 cm.

Ramens djup

Många gånger spelaren ramens djup ingen större roll eftersom de flesta väggarna är tjockare än våra karmar. Du bör däremot alltid mäta djupet av väggen innan du beställer en av våra djupa termoluckor.

Annars kan den bli för djup i relation till en tunn gipsvägg eller liknande.

Vägglucka efter specialmått: Så här gör vi

I samarbete med två danska fabriker kan vi tillverka väggluckor som exakt motsvarar dina egna mått. Allt från jättesmå väggluckor till en väggdörrar som ska kan användas som passage.

Fyll i det här formuläret (klicka här) och beskriva dina behov och önskemål - så återkommer vi med ett oförpliktigande anbud inom 24 timmar på vardagar.

Om du beställer en vägglucka med specialmått är leveranstiden cirka 14 dagar.

Vägglucka med isolering

Väggluckor kan fås med eller utan isolering. Ska din vägglucka användas i garaget, verkstaden eller förrådet på vinden så spelar det kanske inte så stor roll om din vägglucka är isolerad eller ej. Men om den ska användas i ett barnrum på första våningen är det med säkerhet smart att välja en isolerad vägglucka.

U-värde och värmeförlust

Isoleringsförmågan för produkterna i den här kategorin anges som U-värde. U-värdet säger något om luckans förmåga att hålla på värmen eftersom det beskriver hur stor värmeförlusten är. Du bör alltså alltid gå efter ett så lågt U-värde som möjligt om du vill ha en bra isoleringsförmåga.

Ljudisolerade väggluckor

Allt fler människor börjar använda väggluckor till olika teknikrum för förvaring av spelautomater, externa hårddiskar, eltavlor och dylikt. Dessa maskiner tenderar att avge ett surrande ljud som kan bli tröttsamt att lyssna på i längden. I sådana fall kan det vara bra att ha en ljudisolerad vägglucka.

Om väggluckan har ett lågt U-värde är det normalt även ett tecken på att luckan har bra ljudisolering. Det finns däremot väggluckor med särskilt ljudisolerande förmågor.

Kontakta vår kundtjänst för mer information om detta.

Montering av vägglucka: Gör-det-själv eller inte?

Oavsett om du väljer att montera din nya vägglucka själv eller får hjälp med monteringen, är det mycket viktigt att du håller tungan rätt i mun för perfekt montering. I de flesta husen löper det luft genom vrån och detta innebär att en felmonterad vägglucka orsakar drag i lokalen där den monteras.

Om du är osäker på hur din vägglucka ska monteras så guidar vi gärna dig till hur man undviker drag och / eller hänvisar till en lokal snickare i ditt område som kan hjälpa dig att få korrekt tillslutning runt väggluckan.

Vilken vägglucka ska man välja?

Vet du fortfarande inte vilken vägglucka du ska välja? Kontakta vår kundtjänst och berätta mer om dina önskemål, isoleringskrav och luckans funktion i allmänhet.

Om väggluckan inte ska användas i ett speciellt utrymme som kräver en brandsäker vägglucka så kan du fritt välja mellan de många modellerna som vi har på webbplatsen. FINNS det krav på brandsäkerhet ber vi dig att notera detta. Sedan ser vi till att du inom några veckor får en vägglucka av högsta kvalitet.